Crema de branza home made

Urda.ro

IMG_20151019_124637

Aceasta reteta, foarte versatila, este mai mult o inventie neomologata, simpla, usoara si sanatoasa.


Cum am ajuns sa o fac?

Am citit eticheta cremelor de branza din comert si pe principiul ca orice eticheta ce contine cuvinte pe care nu le poti pronunta, defineste un produs care nu este neaparat cel mai sanatos si nu ne aduce aportul de minerale si vitamine necesar dezvoltarii noastre armonioase, asa ca am vrut o varianta sanatoasa.

Al doilea factor decizional a fost acela ca telemeaua, oricat de buna ar fi in sandvisuri, nu este tartinabila :), uneori chiar sfaramicioasa, deci nu asa usor de gestionat mai ales dimineata inainte de a pleca la munca…

Iar al treilea factor a fost legat de nivelul de sare. Mie imi place telemeaua sarata. Si daca intr-o zi vreau o gustare care sa fie mai putin sarata, dar la fel de sanatoasa si poate chiar mai gustoasa, este de ajuns sa apelez la crema de branza home made.


Asadar, pentru a face mixul cu pricina, avem nevoie de 2 ingrediente principale: branza sarata, de preferinta telemea si smantana. Nu stati mult pe ganduri, va garantez ca daca va plac cele 2 alimente separat, mixul va va place si mai mult. Pentru ca smantana dulce si cremoasa desavarseste gustul sarat de telemea si ii face textura maleabila, tartinabila.

Nici macar nu este nevoie sa tineti cont de anumite gramaje. Aveti nevoie de o bucata de branza telemea, de 50-100 grame, voi alegeti gramajul, in functie de cat de des folositi branza in alimentatia zilnica. Bucata de telemea se taie in bucati mici, care se sfarama apoi intr-un castron, cu ajutorul unei furculite. Probabil ca unii din voi prefera razatoarea. Mie imi place textura aceea de final, neomogena, neaosa, cand pot simti bucatele de branza intregi care sa-mi bucure papilele gustative. Peste telemeaua ajunsa faramituri se pun mai multe linguri generoase de smantana. In cazul nostru 3-5 sau chiar mai multe. E pe gustate. Fiecare poate adauga amestecului atata smantana cat simte nevoie. Se amesteca bine si voila! Crema de branza home made este gata. Cu un timp de pregatire record, sub 5 minute!

Mai sus avem varianta standard, din cele 2 ingrediente de baza. Daca va simtiti creativi, puteti imbunatati, dupa gust cu: marar, piper, chilli, boia de ardei iute sau dulce etc. Mie imi place foarte mult cu adaos de praf de chilli, pentru zvac 😉 (asa cum se vede si in poza) Se poate pastra fara grija in frigider, intr-un recipient inchis, pentru cateva zile.


Cum o mancam? Intinsa pe paine sau pe diverse legume taiate felii (rosii, castraveti, ardei, gogosari). Ca si dip pentru tortilla si chipsuri. Asta in serile de weekend in care ne facem de cap din punct de vedere alimentar 🙂 Va garantez ca in combinatia asta mancati mai putine chipsuri ;). Poate fi folosita chiar ca si baza pentru omleta cu branza.


O alegere sanatoasa, rapida, gustoasa. Acum ca ati gustat-o si ati vazut cat de repede se face, credeti ca mai merita cumparata crema de branza din supermarket?


Lasă un răspuns