Cum pregatim telemeaua

Categorii:Blog
Tags:
iulia

Branza telemea se prepara de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa mulsul oilor, de catre baciul nostru iscusit, Nea’ Gheorghe, care provine din familie de oieri de la munte (Nordul Munteniei).

Prepararea branzei telemea incepe cu administrarea cheagului in laptele proaspat muls. Se lasa pana la 45 de minute dupa care se scoate feliat in tifonul care este pus in crinta (vas din inox, folosit la scurgerea zerului). Apoi se taie foarte marunt din dreapta spre stanga si invers, se leaga tifonul strans, astfel incat, casul sa se scurga cat mai bine si se acopera cu un capac, pe care se aseaza o greutate. Se lasa sa se scurga 2 ore apoi se taie in forma de patrate egale.

2015-07-24_1438

Se preseaza din lateral in spatele crintei fiecare rand in parte, peste care se pun 3-4 litri de apa rece care are rolul de a spala zerul lasat imediat. Dupa 15 minute se introduce in saramura facuta dinainte, unde se lasa 6-8 ore, apoi se aseaza in saci de plastic, care sunt introdusi in putini (butoaie mici) de lemn sau in saci mai mici, in cutii de plastic, unde se pastreaza pe o perioada mai scurta de timp.

Intre randuri se pune sare care mentine telemeaua sa nu se inmoaie de la zerul care-l lasa. Telemeaua se pastreaza astfel pana la un an, cu conditia ca temperatura sa nu depaseasca 10-12grade Celsius.

La branza telemea e nevoie de multa rabdare, in conditiile noastre, timpul de preparare este undeva la 5-6 ore, pentru a obtine un produs de calitate. Trebuie sa fie bine scursa, zerul sa fie eliminat cat mai mult. Modul de conservare conteaza foarte mult, din acest motiv folosim acele butoaie de lemn de brad pentru ca izolarea forte buna si pentru ca nu permit branzei sa reactioneze la schimbarile de temperatura.

Telemeaua este un sortiment de branza care face parte din categoria branzeturilor maturate in saramura, originar din zone situate in sud-estul Mediteranei. Din aceasta grupa, fac parte branza telemea de vaca, din lapte de oaie si/sau bivolita. Particularitatea distinctiva a acestui tip de branzeturi o reprezinta faptul ca produsul este supus operatiilor tehnologice de sarare umeda, respectiv uscata, ceea ce confera nu numai un gust aparte, ci si o durata de pastrare mai indelungata.

Lasă un răspuns