Pasca cu branza proaspata de vaci

Categorii:Retete
iulia

Ingrediente pentru 8 portii


Pentru aluat:

50 gr unt

100 gr zahar                                                                         Related image

3 oua

250 ml lapte  proaspat

500 gr faina integrala

2 linguri ulei  presat la rece

esenta de vanilie

25 gr drojdie uscata

sare


Pentru umplutura:

1 kg branza proaspata de vaci  de la Urda.ro

50 gr unt  de cacao

zahar vanilat

5 oua

150 gr zahar pudra

3 linguri smantana

esenta de vanilie

200 gr stafide

2 linguri gris

coaja de la o lamaie

sare


Mod de preparare

Se pregateste aluatul: se înmoaie drojdia uscata în putin lapte încalzit în care s-a adaugat si putin zahar. Se pune restul de lapte la fiert si dupa ce da în clocot se adauga 3-4 linguri de faina, amestecand în continuu pentru a nu face cocoloase. Se lasa apoi la racit, dupa care se adauga drojdia înmuiata. Compozitia se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la un loc calduros pentru a se odihni si a creste.

Separat, se freaca galbenusurile, se adauga treptat sarea, apoi zaharul.

Tot separat, se bat si albusurile spuma.

Se aseaza într-un vas restul de faina si deasupra se adauga compozitia de drojdie si faina crescuta si se amesteca bine, trecand apoi la adaugarea treptata a galbenusurilor, putin lapte caldut si a albusurilor batute spuma. Se amesteca totul bine, framantand timp de 30 de minute, punanandu-se apoi treptat si uleiul, untul topit cald si esenta de rom. Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se aseaza la loc cald pentru aproximativ o ora. Odata crescut, aluatul se împarte prima data în doua jumatati, iar apoi una dintre jumatati se împarte în alte 2 parti egale. Din prima jumatate, se întinde o foaie rotunda de marimea fundului tavii sau formei în care veti coace pasca. Se iau cele doua bucati si se fac pe masa de aluat suluri, care apoi se rasucesc una peste alta ca o împletitura. Impletitura aceasta se pune de jur împrejur pe marginea tavii, unind prin apasare usoara cele patru capete. Se lasa apoi sa creasca.

Pentru umplutura, se freaca branza de vaci cu untul de cacao, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, o parte din stafide (stafidele se tin putin înainte în apa calda pentru a se inmuia) si albusurile batute spuma. Aceasta compozitie se toarna peste aluat, si se presara deasupra restul de stafide. Se unge cu ou, si se da la cuptor la 175⁰, pentru aproximativ o ora. Se scoate pasca cu branza din cuptor, se lasa sa se raceascasi apoi se scoate din forma.

Pofta buna!

Reteta recomandata de Alina Galoiu

Lasă un răspuns