Placinte cu branza gratinate

Categorii:Retete
iulia

Placintele cu branza gratinate


retetaAlut

250 gr faina
120 ml apa
1 ou foarte mic
1 lingurita ulei
1/2 lingurita sare


Umplutura

125 gr branza telemea (de oaie/capra)
125 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra (fermentata)
1 ou mic

Pentru gratinat

100 ml smantana dulce pentru gatit
50 gr smantana acra (fermentata)
unt topit sau ulei pentru uns

Mod de preparare

Se pune faina intr-un bol peste care se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se framanta aluatul pana devine omogen.
Aluatul proaspat framantat se pune pe masa de lucru, tapetata cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore.
Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana devin omogene si nu mai exista bulgarasi mari de branza.
Dupa ce a crescut aluatul, se intinde pe masa de lucru cu un sucitor, pana se obtine o foaie de placinta mare (cca 70 cm x 80 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
Picurati putin unt topit sau ulei pe toata suprafata foii. Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura.
Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura, dupa care taiati ruloul in bucati de 5-6 cm lungime.
Asezati bucatile una langa alta, intr-un vas termorezistent uns cu unt topit sau ulei. Ungeti deasupra placintelele cu unt topit sau ulei si dati vasul la cuptor, la 200C pentru 10 minute. Scoateti vasul si turnati desupra smantana dulce amestecata cu cea acra. Coaceti in continuare inca 20 minute.
Sunt bune calde cat si reci.

Lasă un răspuns