Top 20 cele mai renumite sortimente de branza (I)

Categorii:Blog
Tags:,
Urda.ro


cheese-456028_1280 wine-905098_1280

Aliment de baza in dieta noastra zilnica, versatil, volubil si gustos, putem intalni branza fie ca parte componenta a unui fel de mancare, fie ca aperitiv sau gustare servita dupa masa, fie chiar in prajituri.

Tari ca Franta, Italia, Anglia, Elvetia sunt recunoscute pentru diferitele sortimente de branza pe care le produc, uneori atat de variate, incat putem vorbi de sute de feluri omologate.

Dintre toate acestea, azi am ales sa vorbim despre 20 cele mai cunoscute branzeturi din lume. De notat ca ordinea este cea alfabetica si nu reprezinta preferinte personale.

  1. Brie, Franta 

Numele acestui sortiment provine de la provincial franceza cu acelasi nume. Este o branza moale, acoperita cu mucegai alb. Aroma sa delicate de fructe se imbina perfect cu legume si carne. De retinut: daca la atingere crusta se crapa, branza este invechita. Iar daca coaja sa devine maronie si lipicioasa, produsul este deja  expirat.

  1. Camembert, Franta 

Fabricat pentru prima oara de femierul Marie Harel, din Normandia, Franta, in anul 1791, acest sortiment se prepara din lapte de vaca nepasteurizat. Este o branza moale si grasa care se obtine prin maturare timp de mai multe saptamani, pana se acopera in intregime de crusta alba specifica. Merge de minune cu vinuri rosii seci, cum ar fi Merlot, Pinot Noir sau Feteasca Neagra.

  1. Cheddar, Anglia

Renumita branza englezeasca de vaca, cu gust de nuci si textura uscata, variaza in culoare de la sidefiu pana la galben inchis, in functie de sezon si hrana animalelor.

  1. Danablu, Danemarca

Danablu a fost realizata initial de inventatorul Marius Boel pentru a copia Roquefort. Acesta a abandonat insa ideea contrafacerii si si-a brevetat propria reteta. Astfel ca noi beneficiem acum de una din cele mai aromate tipuri de branza cu mucegai nobil albastru.

  1. Emmenthaler, Elvetia

A fost realizat pentru prima oara in localitatea Emmental, langa Berna, in anul 1293. Inconfundabil pentru gaurile mari din interior, are un gust dulceag si o aroma puternica, usor picanta.

  1. Feta , Grecia

Pe langa uleiul de masline si smochine, grecii ne dau o branza sarata, cremoasa, preparata din lapte de oaie sau de capra. Reglementarile europene in privinta acestui sortiment sunt foarte stricte, astfel feta se numeste doar branza ce provine din centrul Greciei sau din zona Lesbosului si care contine cel putin 70% lapte.

  1. Gorgonzola, Italia

Branza ce se produce de sute de ani in Milano, cremoasa sau ferma si sfaramicioasa, sarata, cu aroma intepatoare a mucegaiului albastru. Se poate folosi cu succes in sosuri, salate, pizza, paste, sandvisuri.

  1. Gouda, Olanda 

Este branza olandeza foarte versatila, cu gust ce poate varia de la bland si cremos la unul puternic, foarte intens, in functie de o multitudine de aspecte.

  1. Gruyere, Elvetia

Este un sortiment cu traditie, care se produce inca din secolul XII. Franta si Elvetia si-au disputat originea brandului, dar in 2001 verdictul a fost dat in favoarea Elvetiei. Este o branza dura, produsa din lapte de vaca, sarata, poate fi cremoasa cu aroma de nuci cand este proaspata, ca odata cu cresterea timpului de maturare, aroma sa sa devina complexa, pamantie.

  1. Halloumi, Cipru

Fabricat din lapte de capra si oaie, elastic la atingere, marea sa calitate este aceea ca nu se topeste la temperaturi inalte. Este un sortiment vechi, realizat pentru prima data de catre beduinii nomazi din orientul mijlociu, pentru ca mai apoi in Cipru sa fie inscris ca brand European.


Partea a doua a articolului va fi publicata luni.

Pregatim si un concurs in legatura cu asta, asa ca fiti pe pozitii!

Lasă un răspuns